ΑΡΧΙΚΗ

ΙΔΡΥΜΑ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΣΠΟΥΔΕΣ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ

ERASMUS+

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναζήτηση στην ιστοσελίδα

 
 

Επίκουρος Καθηγητής
Ο Παναγιώτης Πούλος είναι επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας και Αισθητικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Σπούδασε Φιλοσοφία και Τυπική Λογική στο Παρίσι και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στη φιλοσοφία με αντικείμενο: «Λογοτεχνία και Φιλοσοφία: το status της χρονικότητας στην οικοδόμηση του έργου του Μαρσέλ Προυστ». Εργάστηκε ως εντεταλμένος βοηθητικής διδασκαλίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Μαθηματικών και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Παρίσι-Χ-Nanterre και δίδαξε στη συνέχεια  λογοτεχνική μετάφραση στο Κέντρο Λογοτεχνικής Μετάφρασης (CTL) του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης και Επιστημών του Ανθρώπου (ΕΚΕΜΕΛ), του οποίου υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη. 

Έχει διδάξει ιστορία της ευρωπαϊκής φιλοσοφίας και αισθητικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το ΑΠΘ, και, από το 2004 μέχρι σήμερα, διδάσκει τα μαθήματα «Εισαγωγή στη Φιλοσοφία και την Αισθητική», «Ιστορία των Αισθητικών Θεωριών», «Φιλοσοφία/Αισθητική», «Ζητήματα Αισθητικής», «Θεωρία και μαθητεία της τέχνης» στα δύο Τμήματα της ΑΣΚΤ (Εικαστικό και Θεωρητικό), σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Ασκεί, επιπλέον, τα καθήκοντα του Προέδρου της Επιτροπής Εποπτείας της Βιβλιοθήκης της ΑΣΚΤ από το 2007 μέχρι σήμερα.

Υπό την επιστημονική του διεύθυνση ολοκληρώνεται η πρώτη ελληνική έκδοση του μυθιστορήματος του Μαρσέλ Προυστ Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο με τη δημοσίευση του έβδομου και τελευταίου τόμου, του Ανακτημένου Χρόνου. Έχει επίσης διευθύνει την έκδοση του διεπιστημονικού συλλογικού τόμου Περί κατασκευής, της μελέτης των J.-P. Cometti, Roger Pouivet και Jacques Morizot Ζητήματα αισθητικής, της ανθολογίας 15 κειμένων Αισθητικής και Θεωρίας της Τέχνης με τίτλο Έννοιες της τέχνης τον εικοστό αιώνα, του τόμου με επιμέλεια του Eric Karpeles Η ζωγραφική στο έργο του Προυστ και της μελέτης του Richard Wollheim Η τέχνη και τα αντικείμενά της, με σημειώσεις και επιλεγόμενα. Παράλληλα, έχει συνεπιμεληθεί το αφιέρωμα του περιοδικού του Διεθνούς Κολλεγίου της Φιλοσοφίας Rue Descartes στον σύγχρονο ελληνικό φιλοσοφικό στοχασμό. 

Έχει δημοσιεύσει μελέτες σε εφημερίδες και περιοδικά (Εντευκτήριο, Το δέντρο, τοπικά, Μετάφραση, Σύγχρονα Θέματα, Αξιολογικά, Ο Πολίτης) με αντικείμενο την αισθητική, τις σχέσεις φιλοσοφίας, τέχνης και λογοτεχνίας, καθώς και τη θεωρία της μετάφρασης. Ολοκληρώνει μια μελέτη που τιτλοφορείται Ο Προυστ και η μαθητεία της τέχνης, ενώ στο στάδιο της προετοιμασίας βρίσκεται ένα δοκίμιο με τίτλο Οι γνώμονες της τέχνης. Στις μεταφράσεις του περιλαμβάνονται το δεύτερο μέρος της Φυλακισμένης και Η Αλμπερτίν αγνοούμενη του Μαρσέλ Προυστ, καθώς και το Εμπειρισμός και υποκειμενικότητα. Δοκίμιο για την ανθρώπινη φύση κατά τον Ντέιβιντ Χιουμ του Ζιλ Ντελέζ.

Τα κυριότερα ερευνητικά ενδιαφέροντά του σχετίζονται με την Αισθητική, την Ποιητική, τη Θεωρία της Τέχνης και τη Φιλοσοφία της Ιστορίας, όπως και με τα εννοιακά ζητήματα της ποιητικής μνήμης, του χρόνου της δημιουργικής διαδικασίας, καθώς και της διάστασης της μεταφρασιμότητας. Για το σύνολο της διδακτικής, μεταφραστικής, ερευνητικής και φιλοσοφικής του δραστηριότητας, η Γαλλική Δημοκρατία τού απένειμε στις 18/02/2015 τον τίτλο του Ιππότη του Ακαδημαϊκού Φοίνικα.

Ώρες γραφείου: Τρίτη 17:00 – 19:00 Πέμπτη 13:00 – 15:00
Τηλέφωνο: 210 4801283
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: p-poulos@otenet.gr